About SALTO

Bu bölüm Türkçe hazırlanmıştır.

SALTO ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular:

 

  1. SALTO nedir?

SALTO, bir kaynak merkezidir. Bir AB programı olan; eğitim, gençlik ve spor alanlarında tasarlanmış Erasmus+ programı için kaynaklar sunar. Şu kelimelerin baş harfleri alınarak kısaltma yapılmıştır: Support, Advanced Learning and Training Opportunities.

  1. SALTO’ya nasıl ulaşabilirim?

https://www.salto-youth.net/

  1. SALTO’da neler var?

SALTO’da dört tane araç var:

  • European Training Calender (Avrupa Eğitim Takvimi): Buradan kendinize uygun bir eğitim bulup başvurabilirsiniz. Eğitimleriniz için katılımcı arıyorsanız kayıt olarak buraya ilan yerleştirebilirsiniz.
  • Toolbox for Training (Eğitimler için araç kutusu): buradan eğitimlerinizde kullanabileceğiniz araç ve materyalleri bulabilir, indirebilirsiniz.
  • Otlas Partner Finding (Otlas Partner bulma): Buradan projelerinize çeşitli ülkelerden partner organizasyonlar arayabilir, ortaklar bulabilirsiniz.
  • Trainers Online for Youth (Gençlik projeleri için eğitmenler): Yaptığınız projelerde çalıştırmanız gereken Eğitmen ihtiyacınız varsa bu eğitmen havuzundan konuya göre eğitmen arayabilir, irtibata geçebilirsiniz.
  1. Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Gençlik Değişiminde katılımcı olmak için SALTO’ya başvurabilir miyim?

Hayır. SALTO’da gönüllü ve gençlik değişimi katılımcısı çağrıları yapılmamaktadır. Bu duyuruları gönderen veya evsahibi kuruluşlar kendileri kendi mecralarında yayınlamaktadırlar. Bunlar da genellikle kendi siteleri, mail grupları ve sosyal medya olmaktadır.

  1. Eğitim nedir?

Eğitim kursu, seminer, irtibat kurma semineri, ortaklık oluşturma faaliyeti, fizibilite ziyareti, araç fuarı, kongreler vb etkinlikler eğitim olarak geçmektedir. Çoğu, “Gençlik çalışanlarının hareketliliği”ne yönelik faaliyetlerdir.

  1. Eğitimleri kim düzenliyor?

Eğitimleri sivil toplum kuruluşları, ulusal ajanslar ve SALTO düzenliyor.

  1. Bu eğitimler ne amaçlı?

Bu eğitimler adı üstünde “eğitim” amaçlıdır. Gençlik programı, hareketliliği öğrenmede bir araç olarak kullanır. Eğitimler turistik amaçlı değildir. Ancak bazı katılımcılar bu eğitimleri gezi ve tur amaçlı değerlendirme peşindedir. Karar vericiler mümkün olduğunca bu tip başvuruları elemeye çalışırlar.

  1. Başvurum kime gidiyor?

İlanda eğitimi düzenleyen kuruluşun ismi yazıyor. Başvurunuz eğitimi kim düzenliyorsa orda gözüken irtibat kişisinin mail adresine gidiyor.

  1. Formda kuruluş soruluyor. Kuruluş nedir?

Bir gençlik kuruluşundan bahsediliyor. Bunlar bir STK, gençlik derneği, gençlik merkezi, gençlik meclisi, federasyon, vakıf, kulüp, platform vb kuruluşlar olabilir. İstisnai olarak Öğretmenseniz ve okulunuzla ilgili bir hareketliliğe katılacaksanız burada kuruluşunuz muhtemelen okulunuz olacaktır. Aynı şekilde o eğitimle ilgili olmak şartıyla belediyeler, uluslararası ofisler, üniversiteler de kuruluşunuz olabilir.

  1. Bir kuruluşum yoksa ne olacak?

Gençlik kuruluşlarında iki çeşit çalışan olur: profesyoneller ve gönüllüler. Bazı freelance çalışan gençlik çalışanlarının bir kurumu olmayabilir. O zaman bu durumu başvurunuzda belirtirsiniz.

Eğer ne profesyonel ne gönüllü olarak bir kuruluşla ilişkiniz yoksa o eğitim için gerçekten uygun olup olmadığınızı bir kez daha gözden geçiriniz. Eğitimin kimlere yönelik olduğu ilanda belirtilmektedir.

Yine de “ben bu işleri sevdim, bi yerlerinde olmak istiyorum” derseniz sizi en yakınınızdaki gençlik kuruluşunu ziyaret etmeye ve tanışmaya davet ediyoruz. Gençlik çalışanları olarak hep bunu tavsiye etmekle beraber istatistiklerimizden şunu anlıyoruz ki; insanlar bunu yapmaktan çekinmektedirler. Halbuki çekinecek ne var? 🙂

  1. Çok başvurdum ama seçilemiyorum, ne yapmam gerek?

Kriterleri tekrar kontrol ediniz. Başvuruların çoğu konuyla alakasız kişilerden gelmektedir. Birçok kişi o eğitim için uygun olmadıkları için elenmektedir. Eğer gerçekten seçilmesi gereken katılımcının siz olduğunuzu düşünüyorsanız, kısıtlı imkanlar sebebiyle seçilememişsiniz demektir ki başvuranlarda çoğu zaman kadın-erkek dengesi, bölgesel dağılım gibi kriterler bulunmaktadır. Az sayıda katılımcı seçilmektedir ve Türkiye gibi ülkelerden her zaman yüksek sayıda başvuru gitmektedir. Başvurmaktan vazgeçmemenizi tavsiye ederiz.

  1. Başvurumu nasıl güçlendirebilirim?
  • Gerçekten eğitimin katılımcısı olarak sizi aradıklarından emin olun
  • “Neden bu eğitime katılmak istiyorsunuz” sorusu önemli bir sorudur. Bu soruya en uygun ve mantıklı cevabı verenlerin seçilme şansı daha yüksektir.
  • Samimi ve dürüst olun
  • Sorulara açıklayıcı, ayrıntılı ve tatmin edici cevaplar yazın
  • Formu doldururken cepten değil bilgisayar kullanmaya çalışın.
  • Sallamayın

Örnek olsun diye söyleyelim: Adres kısmına “Adresim Dünya..” yazan insan var. Siz olsaydınız bu kişiyi seçer miydiniz?

  1. SALTO’daki ilanlar laf olsun diye mi veriliyor?

Hayır.

 

Başka sorularınız varsa bize yazabilirsiniz.

İyi günler,

Kolaylıklar dileriz.