Bu bölüm Türkçe hazırlanmıştır.
Sinem Slovakya sonrası Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni anlatıyor:
Merhaba güzel insanlar
Umarım hepiniz evlerinizde güven ve sağlık içerisindesinizdir. Bu blog yazısını 10 gündür karantinada kaldığım evimden yazıyorum. Bildiğiniz üzere bu süreçte Erasmus Plus programları son başvuru tarihi 7 Mayıs’a ertelendi ve sizler de benim gibi üzüldünüz. Hiç üzülmeyin, bu süreçte belki de bu blog yazısını okuyarak, Erasmus Plus hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilir ve projelere başvururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Benim Erasmus Plus ile tanışmam 2018 yılında Slovakya’da kısa dönem bir ESC projesine katılmam ile oldu. Projem açık bir çağrı olduğu için (open call) herhangi bir gönderici kuruluş istenmemişti. Avrupa İşitme Engelliler Badminton Yarışması’nda gazeteci olarak görev yapmıştım. Projeyi Erasmus Plus projeleri paylaşan bir sayfadan görmüştüm. Yeri gelmişken, bu tarz projelerin en çok paylaşıldığı yer genellikle Facebook’tur bunu aklınızda tutun. Projeye seçilme sürecim bir form doldurduktan sonra başladı. Proje sorumlusu 2 kişi benimle skype üzerinden görüşme yaptı ve projeye ne kadar katkı sağlayabileceğimi, proje konusu hakkında bilgimi ve tabi ki İngilizce bilgimi sordu. Gayet güzel geçen görüşmelerden sonra projeye kabul edildim ve süreci tamamen tek başıma yürüttüm. İnanın zor bir şey değil. Fakat tabi ki bu projeler tamamen gönüllülüğe bağlı projelerdir, gezi projeleri değil. Lütfen bu hep önceliğiniz olsun. Maalesef çok kişi gördüm projeden bihaber, proje esnasında zerre konuşmayan ama kültür gecelerinde bülbül gibi öten… Neyse o ayrı bir konu.
Dediğim gibi bu projeler genelde Facebook’ta bulunan ESC ya da eski adıyla EVS gruplarında paylaşılır ve gönüllü olmak isteyenler oradan proje ilanlarına ulaşır. Erasmus projeleri kısa dönem, uzun dönem, gönüllülük faaliyetleri, gençlik değişimi ve eğitim kursu olmak üzere bir kaç farklı alanda kendini gösterir ve tüm harcamalar AB tarafından karşılanır. Siz sadece iyi bir katılım göstermeye çalışın ve geldiğiniz ülkeyi de temsil ettiğinizi unutmayın. Eğitim Kursu hariç diğer projelerde çok ciddi bir dil bilgisi aranmaz ama aktif katılım için biraz da olsa dil bilmeniz önemlidir. Fakat Erasmus Plus Projeleri içindeki eğitim kursları daha ciddi emek isteyen ve katılımcıların uluslararası gruplar halinde çalışmalar yaptığı bir proje türüdür. Eğitim Kurslarında, gençlik değişimlerinin aksine dil bilgisi konusunda daha bilgili katılımcılar olur. Bu yüzden eğitim kursu yazan projelere (training course) dil bilmiyorsanız ya da iyi bildiğinizi düşünmüyorsanız, lütfen başvurmayın. Gerçekten başvurmayın, çünkü olumsuz manzaralarla karşılaşabiliyor ve maalesef ülkemiz gençleri adına iyi bir temsiliyet sergileyemiyoruz. Vizyon sahibi bireylerin zaten buna önem verdiğini düşünüyorum.
Europass CV’sini mutlaka internet üzerinden araştırın ve her zaman mailinizde kayıtlı bir CV bulundurun, acil durumlar için birebir. Motivasyon mektubuna gelince, lütfen her proje için ayrı bir motivasyon mektubu yazın ve bu mektupta tamamen kendiniz olun. Daha sonra projede mektubunuzdaki gibi davranmazsanız, hoş görülmez.
Son olarak şunu söylemeliyim ki, zahmetsiz rahmet hiçbir zaman olmaz bu yüzden hunharca projelere başvurup sürekli beklemektense, europa.eu adresinden Türkiye’de il il bulunan dernek ya da vakıflara bakmanızı ve onların kapısını çalıp gönüllü olmak istediğinizi, hatta varsa elinizde projeniz, katılmak istediğinizi söyleyin ve olabildiğince aktif olun, eminim karşılığını göreceksiniz. Bu projeler daha farklı bir dünyadan bakmak, harika deneyim ve yabancı arkadaşlar kazanmak için inanılmaz fırsatlar.. Umarım dileyen ve hakeden herkes katılma imkanı bulur.
Sinem
Slovakya Kısa Dönem Erasmus Plus Gönüllüsü